Równowaga kwasowo-zasadowa
Oba przypadki braku równowagi są stanami zagrażającymi życiu (dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi).
Większość procesów przemiany materii przebiega w optymalnym zakresie pH krwi, które wynosi 7,35 - 7,45.
Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych.
Do głównych przyczyn kwasicy należą:
niedożywienie, biegunki, nasilone wymioty, zaburzenia hormonalne, dyslipidemie, nadmiar alkalizujących medykamentów.
Objawy zasadowicy:
napady senności, astma, hipotermia, hiperwentylacja, zaburzenia hormonalne, bolesność mięśni, wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, nadmiar alkalizujących medykamentów.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju.
W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze.
Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze.
W rozróżnieniu co jest kwaso, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.
Podział produktów z uwagi na właściwości kwasowo-zasadowe:
Produkty
- wysoko zasadotwórcze (pH od 9.0 do 8.1)
- świeże (niesłodzone) soki warzywne, pietruszka, cytryny, limonki, pieprz cayenne, suszone daktyle, suszone figi, arbuzy, mango, morele suszone, melony, papaja, winogrona bezpestkowe, rzeżucha, boćwina, wodorosty morskie, szparagi, endywia, kiwi, winogrona pestkowe słodkie, gruszki słodkie, ananas, rodzynki, marakuja.
- średnio zasadotwórcze (pH 8.0 do 7.1)
- gruszki mało słodkie, jabłka słodkie, jabłka kwaśne, morele, banany (dojrzałe), dynia, jagody, pomidory słodkie, marchew, seler, porzeczki, daktyle świeże, figi świeże, czosnek, agrest, winogrona mało słodkie, grejfruty, zioła (swieże, zielone), kiełki lucerny, awokado, sałata, nektarynki, brzoskwinie słodkie, szpinak, groszek zielony słodki swieży, fasola szparagowa zielona świeża, pędy bambusa, buraki, brokuły, kapusta, winogrona kwaśne, jarmuż, kalarepa, sałata lodowa, pomarańcze, pasternak, maliny, truskawki, kabaczki, kukurydza słodka świeża, rzepa, brzoskwinie mniej słodkie, ziemniaki w mundurkach, ocet winny.
- słabo zasadotwórcze (do pH 7.0)
- migdały, miód świeży, brukselka, zielona herbata, wiśnie, karczochy, orzech kokosowy świeży, ogórki, bakłażany, chrzan, por, grzyby, oliwki świeże, cebula, chleb esseński, sól morska, przyprawy, zółtko gotowane na miękko, mleko kozie surowe, oliwa, kalafior, rabarbar, soja ziarno suche, kiełki zbóż, sezam nasiona, mleczko sojowe, mleczko sojowe, tofu, pomidory mało słodkie.
- neutralne (pH 7.0)
- masło świeże niesolone, śmietana, margaryna, jogurt naturalny, mleko krowie świeże, oleje roślinne (oprócz oliwy), serwatka.
- słabo kwasotwórcze (do pH 7.0)
- otręby, orzechy nerkowca, chleb Graham, żurawiny, fruktoza, miód pasteryzowany, soczewica, mleko krowie homogenizowane, musztarda, orzeszki pistacjowe, krakersy, kakao, nasiona słonecznika, nasiona dyni, orzechy włoskie, borówki, masło słone fasola ziarno suche, mleko kozie homogenizowane, oliwki konserwowe, śliwki, chleb razowy pełnoziarnisty, suszone śliwki
- średnio kwasotwórcze (pH 6.9 do 6.0)
- ryby, brązowy ryż, chleb żytni, owoce morza, banany zielone, soki owocowe z cukrem, kiełbasy i wędliny, płatki zbożowe, płatki kukurydziane, wino, jogurt słodzony,gryka, sery pleśniowe, jajka gotowane na twardo, ziemniaki gotowane, ketchup, majonez, szynka, makaron pełnoziarnisty, orzeszki ziemne, popcorn solony, ryż basmati, sos sojowy.
- kwasotwórcze wysoko kwasotwórcze (pH 5.9 do 5.0)
- kawa, herbata czarna, sery żółte, sztuczne słodziki, gazowane słodkie napoje, chleb pszenny, ryż biały,biała mąka, ciastka z białej mąki, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób (indyki, kurczęta), wątróbka, sarnina, cukier biały i brązowy, sól, czekolada, budyń, dżemy, galaretki, makaron mączny, makaron z semoliny, piwo, likier alkoholowy, .