Odporność według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny



Czym jest odporność organizmu?

Z reguły uważamy, że brakuje nam odporności, gdy zapadamy często na różne infekcje ale inaczej jest, kiedy dotyka nas głębszy problem zdrowotny. Definicja odporności skupia się na ocenie sumy mechanizmów chroniących ustrój wyższy przed zakażeniem drobnoustrojami.


Dieta wzmacniająca odporność

Współczesny pogląd na zjawisko odporności utrzymuje, że zdolność przyswajania substancji odżywczych oraz wykorzystania tlenu stanowi czynnik decydujący o sprawności funkcjonowania naszego układu immunologicznego. Dlatego dietetyka skupia się przede wszystkim na poszukiwaniu suplementów, po to, żeby organizm zaopatrywany był w odpowiednie składniki minerałów, witamin, które będą wspierały układ odpornościowy. Jednakże często mimo podawania klasycznego zestawu "uodparniającego" – jak witamina C i wapno – wiele osób i tak choruje.


Gdzie zatem leży prawda o środkach wzmacniających odporność?


Medycyny chińska mówi, że to indywidualna konstytucja organizmu determinuje, jakie suplementy czy witaminy mogą być szczególnie potrzebne w chwili osłabienia. I tak np. witamina C, która jest kwasem o naturze ochładzającej, będzie służyła i może wzmacniać te osoby, które mają energetykę ciepłą lub wręcz gorącą, a osobom, które są wychłodzone, zdecydowanie bardziej przysłuży się herbata z tymianku czy świeżego imbiru.


Odporność według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

W medycynie chińskiej o odporności mówi koncepcja Wei Qi, opisująca najbardziej dynamiczną energię w ciele.

Obronna Qi w ciągu dnia płynie na poziomie skóry i mięśni, odżywiając i ogrzewając zewnętrzne tkanki podskórne – odpowiedzialna jest za otwieranie i zamykanie porów skóry, a także za obronę ciała przed wpływem skrajnych warunków pogodowych czy atakiem mikroorganizmów.

W nocy krąży głębiej, w ciele i w narządach wewnętrznych, odżywiana jest wtedy i wytwarzana z esencji odżywczych z pożywienia oraz wdychanego powietrza.

Dieta wzmacniająca odporność organizmu

Wynika z tego, że najbardziej na poprawę odporności organizmu najlepiej wpływa odpowiednie pożywienie, które ma być ciepłe, poruszające, przygotowywane z użyciem ziół, bazujące na ciepłych rosołach mięsnych lub jarskich, gotowanych zbożach – szczególnie owsiankach – czy duszonych i pieczonych warzywach, szczególnie marchwi i dyni.

Aby mieć silną odporność musimy zaopatrzyć go nie tylko w witaminy i minerały, ale również w energię i ciepło pochodzące z odpowiednio przyrządzonego pożywienia. Ciepłe pożywienie wzmacnia żołądek, a mocny żołądek prawidłowo odżywia płuca.

Dodawajmy zatem do naszych potraw przyprawy: kardamon, kolendrę, pieprz, czasem nawet nieco chili, oraz ostre warzywa: por, cebulę i czosnek.

Warto je zrównoważyć słodkimi, ciepłymi warzywami. Z użyciem wymienionych składników powstają potrawy wzmacniające żołądek i płuca.

Dbajmy też zawsze o nawilżenie płuc i wzmacnianie tzw. korzenia Yin płuc. Temu będą służyć zawsze kompoty z gruszek, gotowane z dodatkiem migdałów, anyżu czy kardamonu.

Podnoszenie odpornosci zgodnie z Medycyną Chińską
Jeśli jesteś gotowy, chętnie podpowiem, jak zrealizować kolejne kroki
i poprowadzę Cię do nowego, zdrowszego życia.