według Tradycyjnej Chińskiej Medycyny
"Kiedy masz 90 lat i przychodzi po Ciebie śmierć, powiedz jej, że jest za wcześnie i odeślij ją z powrotem".
Tak mawiają starsi mieszkańcy małej wyspy, którzy odkryli tajemnicę życia stu lat... w dobrym zdrowiu. Jednak zdrowe i długie życie nie jest kwestią przypadku! Wymaga strategii i dobrej diagnozy i świadomego odżywiania.
- W jaki sposób pożywienie działa na organizm?
- Czy po posiłku czujemy się dobrze, czy jesteśmy zmęczeni i zdekoncentrowani?
- Czy nasze trawienie działa sprawnie, czy tez męczy nas uczucie przepełnienia lub wzdęcia?
- Czy jest nam ciepło, czy marzniemy?
- Czy nasz sposób odżywiania chroni nas przed przeziębieniami i alergiami, czy też nasza odporność jest słaba?
- I czy jesteśmy zadowoleni ze swojej sylwetki, czy też zatruwają nam samopoczucie nadmiarowe kilogramy?
Wszystkie te problemy powinno rozwiązać zdrowe kompleksowe odżywianie. Istotne jest to, by podkreślić wagę, jaką przypisują zbilansowanej diecie praktycy medycyny chińskiej. Dieta, jest bowiem uważana przez nich za pierwszą linię obrony przed chorobami, stąd spożywanie odpowiednio dobranych pokarmów powinno być częścią naszego życia. W przypadkach, gdy brak zrównoważonej diety ma negatywny wpływ na zdrowie, lekarze medycyny chińskiej zalecają stabilizację układu trawiennego poprzez zioła, które wówczas działają jako substancje lecznicze.
Medycyna chińska to jeden z najstarszych systemów medycznych na świecie. Od co najmniej trzech tysięcy lat skutecznie nie tylko leczy, ale jest znakomitą metodą profilaktyki zdrowotnej. Lekarzom w dawnych Chinach płacono właśnie za to, by nie być chorym!
A więc dieta ma oznaczać porządek w życiu, a jedzenie powinniśmy traktować nie tylko jako źródło przyjemności i uzupełnienia zużytej energii, lecz również czynnik zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom przewlekłym oraz nowotworowym.